Thisted Kirkes Drenge- og Mandskor

J.S. Bachs "Juleoratorium", Aalborg, Skagen og Thisted 2009.

 

Thisted Kirke, Thisted d. 19. december 2009 - KONCERT nr. 3:

Idag er det så blevet Thisteds tur til at opleve vores opførelse af Bachs "Juleoratorium". Hele koret mødes i Kirkecentret kl. 14 til en times opvarmning inden koncerten.
Kirken er næsten fyldt op - og den tager sig utroligt smukt ud på den måde. Alle har fået udleveret et program, hvori teksten til hele oratoriet er indsat. Der gør det lidt nemmere at følge med....
Kirken emmer af julestemning, forventningerne er store og det helt store spørgsmål som skal besvares de næste 1½ time er: Kan det blive bedre? Kan dirigenten, koret og solisterne og musikerne gøre det endnu engang?

Det risler ned ad ryggen da de første strofer lyder fra symfonikerne: Pauker, blæsere og strygere stemmer i med "Jauchzet! frohlocket! auf, preiset die Tage!". Koret følger efter, og allerede nu har vi fået svaret på dagens store spørgsmål...

Hele oratoriet fremføres imponerende flot og meget præcist af alle. Det er en stor fornøjelse at være tilhører, og det må også være en fornøjelse, at være med til at fremføre. Idag er det, som de første to dage, specielt den fantastiske indledning og det smukke afslutning, der "tager kegler", men også "Sinfonia" meget smuk sådan en eftermiddag i kirken.

Da koncerten slutter, er der masser af klapsalver til dirigent, solister og musikere, men det største bifald tilfalder koret. Dirigenten bifalder også deres og Prebens præstationer. Det mærkes tydeligt, at der er stor stolthed og anerkendelse for det hårde slidsomme arbejde de drenge og mænd lægger i koret. De kommer langt fra sovende til det! 

For lige at få svaret på dagens spørgsmål, om hvorvidt de kunne gøre det ligeså godt igen engang:

JA, DET KUNNE DE - DET VAR FORRYGENDE FLOT!

Efter koncerten mødes vi alle til en forfriskning i Kirkecentret. I morgen går det løs med forberedelserne til "Engelsk Julemusik" - og der er nok at tage fat på. Koret skal lave endnu en fantastisk koncert på tirsdag, og derfor skal der øves intensivt.  

 

 

Skagen Kirke, Skagen d. 18. december 2009 - KONCERT NR. 2:

Belært af gårsdagens erfaringer med defekt i bussen og vejrliget generelt fremrykker vi afgangstiden fra Thisted Havn til kl. 15.30.

Humøret er som sædvanligt højt i bussen, og efter 2½ time ankommer vi uden problemer til Skagen Kirke, hvor koret skal være med til 2. opførelse af J. S. Bach’s "Juleoratorium" sammen med Aalborg Symfoniorkester. Vi ankommer faktisk så tidligt, at der er en hel time til at rette på skjorterne og opvarme stemmerne!

Tilhørerne kommer tidligt til kirken, for at få en god plads og præcis kl. 19.30 starter aftenens koncert med korsatsen ”Jauchzet, Frohlocket”. Koncentrationen og spændingen er tydelig for enhver, og vi bliver alle ført igennem de første 3 kantater til 1., 2. Og 3. Juledag på fornemste vis. Solister, kor, dirigent og orkester mestrer Bach’s musikdramatisering af det velkendte Juleevangelie, så vi alle føler os som en del af noget stort, og Julestemningen udebliver heller ikke i dag.Inden vi ser os om, er koncerten slut, og stort og stående bifald til solister, kor, dirigent og orkester. Dirigenten David Porecilijn bifalder koret og ligeledes gør publikum, og koret høster aftenens største klapsalve. Men alle har ydet en formidabel indsats, og os der er så heldige at bo i Thisted, glæder os allerede til morgendagens koncert i Thisted Kirke, som er den 3. og sidste i rækken af Bach’s Juleoratorium!

Vi sætter os tilfredse og opstemte i bussen med kurs mod Thisted. Der bliver sat en film på, nogle spiller og snakker, forældrene drikker det sidste kaffe, og så falder der ro over gemytterne, og nogle af drengene falder i søvn. Omkring midnatstid er vi tilbage i Thisted igen, og så er det hjem og sove. I morgen er der endnu en dag, en 3. dag med Bach – og så på hjemmebane…. Det kan ikke andet end at blive godt!

 

 

Vor Frue Kirke, Aaborg d. 17. december 2009 - KONCERT NR. 1:

Vi blev enige om at skubbe afgangen mod Aalborg - vi mødes på havnen kl. 17.15 omklædt. I omklædt stand, skal der passes på tøjet, men det hele bliver lidt nemmere for de forældre, der er med på turen :-)
Vi er ved at kende turen - men igen er humøret højt - det bliver dejligt at få publikum på og vise hvad vi har lært!
Vi får sat en DVD på - men før vi har set os om - midt på Vejlerne - slukker al lyset i bussen, DVD'en går i stå og varmen forsvinder. Buschaufføren kører ind til siden for hurtigt at konstatere, at der er noget galt med elektronikken. Han ringer resolut efter en anden bus - der først lige skal komme fra Hanstholm. Det vil tage ca. 20 minutter og allerede da bliver vi klar over, at det bliver "close race" at nå tids nok til Aalborg Vor Frue Kirke. Resten er historie, som man siger, men faktum er, at der blev kigget MEGET på urene på resten af vejen.

Kort før ankomst laver Svend Ole en omgang improviseret opvarmning i bussen, og vi ankommer til øvelokalet 19.34. Der er lige tid til at mødes med Preben til den sidste opvarmning, og klokken 19.42 er vi i kirken. Py ha, sikke en tur!

Koncerten starter med et brag med de efterhånden kendte toner til "Jauchzet! frohlocket! auf, preiset die Tage!". Dette koruddrag bruger vi selv til vore julekoncerter i år, og det vækker genklang - også blandt tilhørerne. Straks fra starten er der stor koncentration i koret. På trods af de stressende omstændigheder, og måske p.g.a. de flotte omgivelser og tanken om en udsolgt kirke.Det bliver en smuk aften i Vor Frue Kirke, hvor koret præsterer noget nær det optimale. De første tre kantater til "Juleoratoriet" som opføres denne aften, er smuk musik, solosang og korsang samlet på eet sted.
Tenoren er endda blevet udskiftet pga. sygdom, men solisterne præsterer en række flotte soli, og det samme gælder symfoniorkesteret med smukke soli på violin, fløjte m.v.
Afslutningen "Herrscher des Himmels" kommer hurtigere end forventet - men tiden går jo hurtigt i godt selskab!

Tak for en smuk aften til både dirigent, solister, orkester og kor!

I morgen fredag kan man opleve det hele igen - denne gang i Skagen Kirke. På lørdag er koret på hjemmebane - nemlig i Thisted Kirke.

 

Symfonien, Aalborg d. 15. december 2009 - PRØVE:

Vi er taget til Aalborg. Bussen afgik kl. 15 fra havnen. Det er dagen, hvor vi skal øve sammen med en del af Aalborg Symforniorkester og være klar til de kommende dages opførelse af Bachs "Juleoratorium".
Dirigenten er hollænder og han hedder David Porcelijn. Ham mødte vi allerede igår i Thisted, hvor han øvede sammen med os i kirken. Han er en hyggelig fyr, der ind imellem får os alle til at grine.
Busturen går uden problemer - vi varmer op i foyeren, og Preben prøver lige de få ting som ikke var helt på plads igår. Og så de samme formaninger igen og igen....: "Kig op", "Kig op" og en sidste gang "Kig op"....


Prøven startede kl 17 præcis - musikerne var på plads, der varer ikke længe før det lyder et  "Wonderful boys!" fra David. Jo, det er ved at være på plads. Små justeringer hist og hér, men stort set OK - og med en fin klang i hele koret.Efter ca. en times prøve er vi færdige igen! David og Preben har aftalt, at alle korsatserne prøves lige efter hinanden, så vi kan få "tidligt fri". Der er jo julekalender i TV, og det kan vi lige nå hjem til....

I morgen er det alvor: Generalprøve i Vor Frue Kirke i Aalborg, torsdag er der koncert samme sted,  fredag gælder det  Skagen Kirke og lørdag er det i Thisted Kirke.