Thisted Kirkes Drenge- og Mandskor

"Skabelsen" (Joseph Haydn).

Thisted Kirke d. 7/3-2010:

Så er det blevet søndag d. 7. marts 2010. Idag skal koret for anden gang medvirke i opførelsen af Haydns ”Skabelsen”, og denne gang på hjemmebane i Thisted Kirke.

Fotos fra "Skabelsen" Thisted Kirke: Mette E. Rasmussen

Man kan vist rolig sige, at koret er klar – der er øvet intensivt gennem de seneste mange uger, og det er dejligt endeligt at vise, hvad vi har øvet på.

Koret opfører ”Skabelsen” sammen med medlemmer af ”Nordjyske Strygere”, medlemmer af ”Aalborg Symfoniorkester” og de tre solister Margrethe Smedegaard (sopran), Morten Krogh Mortensen (tenor) og Matts Johansson (bas). Dirigenten er vores helt egen Preben Nørgaard Christensen.

”Skabelsen” er jo, som titlen siger, en gennemgang af de første 7 dage – selve Skabelsesberetningen.

Koncerten starter præcis 15.00, og næsten inden vi er kommet i gang, bliver tilhørerne sat grundigt til vægs af koret med indledningen ”…and God said: Let there be light, and there was light!”
Sikke en indledning på koncerten! Nu er der skabt lys over jord i stedet for kaos.

Undervejs er der så mange musikalske højdepunkter, at det er svært at nævne nogle – med risiko for at glemme andre, men jeg prøver alligevel:

Koret viser prøver på deres kunnen i 5b: ”Awake the harp, the lyre awake!”
Meget flot klang – det er tydeligt at høre, at koret lige nu er i sit es – der demonstreres stor balance.
I Rafaels recitativ nr. 9b hører man tværfløjterne på smukkeste vis – ganske vist kort – men meget effektfuldt.
Koret topper endnu engang under 11b: ”Achieved is the glorious work. Our song let be the praise of God! Glory to his name forever; he sole on high exalted reigns, hallelujah.”
I finalen er der er forrygende duet mellem Adam og Eva fremført at Margrethe Smedegaard og Matts Johansson. Meget rørende og smukt!

Koret får lov til at slutte finalen: ”Sing the Lord ye voices all! Utter thanks ye all his works! Celebrate his pow’r and glory! Let his name resound on high”.

På to timer er vi kommet gennem hele skabelsesberetningen fra det første lys til Adam og Evas syndefald – på smukkeste vis. To timer med dejlig musik, smukke solipræstationer og en fejende flot korpræstation. For os, der lytter på en søndag eftermiddag, er det helt tydeligt et kor, der er på toppen – takket være masser af øvetimer, en intensiv koncertturné og mange gode sangstemmer.

Det var en meget smuk eftermiddag i Thisted Kirke!
Tak til alle medvirkende, orkester, kor og solister og dirigent Preben Nørgaard Christensen.

Vi glæder os til flere oplevelser!

"Skabelsen - øvetimer"

Koret skal opføre "Skabelsen" to gange: Først lørdag d. 6/3 i Skalborg Kirke og dernæst søndag d. 7/3 i Thisted Kirke.

Der er blevet øvet intensivt lige siden jul, og nu er den ved at være på plads. Vi har holdt øvedag både lørdag d. 27/2 og søndag d. 28/2. I næste uge skal der øves igen tirsdag og så generalprøve i Aalborg fredag eftermiddag inden det går løs på lørdag og søndag.

Som diskrete tilhørere var vi enige om, at vi glæder os meget til næste weekend. Der er masser af dejlig og lystig korsang i vente til publikum!

Se flere billeder i albummet "Korøvedag 28/02/2010" - eller klik hér

"Jeg har brugt lang tid på at skrive dette værk, fordi jeg forventer, det skal leve i lang tid."

Sådan skrev Haydn selv om sit storværk Skabelsen - et mægtigt oratorium skåret over samme læst som de store oratoriemesterværker, men skrevet i klassikens elegante og lysende tonesprog. Skønt stærkt troende og inderligt loyal over for den katolske kirke, er "Skabelsen" dog også præget af oplysningstidens universelle gudsbegreb - "Skabelsen" er en personlig trosbekendelse fra en af verdenshistoriens største komponister, og dets popularitet blandt oratorierne overgås i dag kun af Händels Messias.

Du kan læse mere om "Skabelsen" (på engelsk) ved at klikke hér

Der er til disse to koncerter lavet et meget flot og udførligt program med præsentation af solister, dirigent, kor og selve oratoriets handling. Dette program kan du downloade med at klikke HÉR.