Thisted Kirkes Drenge- og Mandskor

matthæus-passionen i thisted KIRKE SKÆRTORSDAG d. 21. APRIL 2011.

- "det bliver kormusik af ypperste kaliber i et samarbejde mellem vort eget drengekor og herning kirkes drengekor, fem fantastiske solister og medlemmer af aalborg symfoniorkester", udtaler Preben Nørgaard Christensen.

Skærtorsdag den 21. april kl. 14.00 opføres i Thisted kirke Johann Sebastian Bachs MATTHÄUS-PASSION BWV 244 af THISTED KIRKES DRENGE-MANDSKOR, HERNING KIRKES DRENGEKOR, MEDLEMMER AF AALBORG SYMFONIORKESTER. Preben Nørgaard Christensen, dirigent. Bemærk venligst den ændrede dato.

Det store monumentale værk, den største af Bachs Passioner er komponeret i 1727, til opførelse i Thomaskirken i Leipzig. En opførelse af værket kræver ikke mindre end to orkestre, to kor og fem solister, og netop dette faktum gør det til en meget stor opgave at sætte værket op. Værket har da heller ikke i nyere tid været opført i Thisted kirke, så der er skærtorsdag en enestående mulighed for at opleve dette mesterværk i Thisted.

Samtidig er det første gang at to af Danmarks bedste drenge-mandskor samarbejder, idet Herning Kirkes Drengekor slutter sig til Thisted Kirkes Drenge-Mandskor, fem af Danmarks mest fremragende solister og Aalborg Symfoni orkester i denne sjældne opførelse.

Værket er den dramatiske fortælling fra lidelseshistorien i Matthäus evangeliet, sat mesterligt i musik og dramatiseret af den største af alle barokkomponister. Blandt Johann Sebastian Bachs forpligtigelser som kantor ved Thomaskirken i Leipzig var, at der hver søn- og helligdag i året skulle fremføres en kantate ved gudstjenesten, bortset fra seks fastesøndage og de sidste tre adventssøndage. Denne forpligtigelse indebar endvidere at Bach selv skulle komponere kantater til de pågældende søndage, dvs. et nyt værk på 15-50 minutter til hver søndag! Endvidere skulle der opføres ekstra musik ved højtiderne. Ved Thomaskirken i Leipzig havde Bach et drenge-mandskor til sin disposition, der dannede fundamentet i Bachs kantate- og oratorie opførelser. Det er derfor en opførelse tæt på den oprindelige besætning, man vil kunne opleve ved opførelsen af Matthäus Passionen i Thisted kirke. Ved opførelsen i Thisted kirke medvirker en stjernerække af danske sangere som solister. Det drejer sig om Signe Asmussen, sopran, Andrea Pellegrini, alt, Jakob Næslund Madsen, tenor, Jakob Bloch, bas og Trygve Bjerkø, bas.

Værket fremføres ligeledes onsdag den 20. april 2011 kl. 19.30 i Budolfi Kirke Aalborg.